Toegevoegde tijd

Click the play-button for audio version:

Beste lezer,
Geachte luisteraar,

Screen Shot 2018-08-30 at 09.00.51

Het is opzienbarend hoe een nachtelijk bezoek aan het toilet voor een kleine, doch onstuitbare behoefte, steeds nefaste en onherroepelijke gevolgen heeft voor het verdere slaappatroon. Bijgevolg zit ik hier nu al weer voor mijn computer, om vijfentwintig voor vijf. U ontvangt deze boodschap op een later moment.

Koffie kan troost bieden maar het gebibber van mijn Nespresso-apparaat wekt dan weer mogelijk mijn levensgezellin, die zich in de kamer hiernaast tegoed doet aan welverdiende rust. U begrijpt dat ik met een moeilijk dilemma zit… Volluto of Cosi. Welke richting de keuze ook uitgaat, er komt spijt aan te pas. Niet alleen is kiezen, zoals voor elke neuroot in hart en nieren, verliezen… koffie betekent namelijk ook onherroepelijk wakker worden uit een of andere droom waar je mits geen koffie nog opnieuw in had kunnen verdwalen. Koffie maant aan tot verdergaan maar tegelijkertijd levert koffie het besef dat er meer op de maag is blijven liggen dan je zou vermoeden. Koffie zegt vervolgens “en nu aan het werk!” En nog voor de laatste slok binnen is zit je alweer met je neus tussen de dagelijkse beslommeringen. Hondstrouw zijn wij mensen aan onze miserie.

Niet dat ik het allemaal bepaald somber in zie. Integendeel. Verandering is op til. Bovendien ben ik tot het inzicht gekomen dat ik slachtoffer ben van niks en vormgever van alles. Dat is me wat, om inzicht te krijgen in dat soort intrinsiek vermogen. Paardenkracht, zeg ik u, schuilt in ons allen. Er moet alleen beslist worden om nu de kar te gaan trekken of in de gang te blijven staan als een nozem.

Maar goed. De klok slaat inmiddels bijna half acht. Ik bekijk een aflevering van Extra Time, in uitgesteld relais, zoals dat zo tweetalig heet. Een tweede koffie dringt zich op en ik drink op. Wesley Sonck knipoogt vrolijk in het rond. Jan Mulder lult er op los zoals in onze moedertaal enkel Nederlanders dat kunnen. Een meerwaarde, niettemin. Niet enkel omdat wij Vlamingen met ons Calimerocomplex nood hebben aan dat soort protagonist, maar ook stiekem aan zijn goedkeuren, zijn affirmatie dat Belgische voetballers het goed doen. Trouwens, geef de man een pen met wat papier en hij graait gewis een gros genoeglijke zinnen bij elkaar. Dat moet je maar kunnen. Filip Joos kan dat ook. Die kan dat ook al sprekend, net zoals de voetbalman van de radio. Zo zijn we met z’n allen toch maar mooi verwend en dat zonder enige kijk- en luistergeld bijdrage.

En dan is het nu tijd om aan de dag te beginnen. De zon is opgekomen. Het wordt naar verluid 21 graden vandaag.